+ 45 70 20 10 21 info@resultmaker.com

Mange danske virksomheder står i dag med et praktisk problem i forhold til håndteringen af kunder i Rusland eller kunder med russiske forbindelser. Her er en kort oversigt over de vigtigste ting, som virksomheden og compliance-medarbejderne bør arbejde med.

Har I de systemer, I har brug for?

Er I i stand til at screene og finde relevante risici i forhold til jeres kunder, og er I i stand til at håndtere dem? Det kan fx være nødvendigt at stoppe transaktioner eller indefryse midler. Hvis I har kunder, der er ramt af sanktionerne, skal I fx være i stand til at stoppe transaktionerne eller indefryse konti. 

 

Sørg for at uddanne compliance-medarbejderne

Som virksomhed er det vigtigt, at jeres medarbejdere forstår de gældende sanktioner, og hvordan de skal håndtere berørte kunder eller transaktioner. Samtidig skal I sikre jer, at medarbejderne bliver holdt opdateret om ændringer. I situationer hvor sanktionerne ændrer sig hurtigt, er det ekstra vigtigt, at medarbejdere er velinformerede.

 

Har I styr på risikoeksponering?

Overvej, hvordan I håndterer risikoeksponering, ikke bare i forhold til sanktionerne men også generelt. Har I systemer, der kan håndtere det, eller er det en manuel opgave? I bør fx kunne:

 

  • identificere alle kunder, der fysisk har base i Rusland eller som har forbindelser til sanktionerede individer eller enheder.
  • identificere kunder, der handler med eller har forbindelser til Rusland for at kunne vurdere, om disse kunders transaktioner i højere grad skal overvåges.
  • gennemgå aftaler inden for energi-, transport- eller byggebranchen for at se, om der er kunder, der har russiske samarbejdspartnere.
  • forstå ejerstrukturer og begrænsninger i ejerskab for at kunne identificere virksomheder, der ikke selv er sanktionerede, men som er ejet eller kontrolleret af en sanktioneret enhed eller person.
  • gennemgå handler, lån, kreditter mv., hvis disse har forbindelser til sanktionerede personer.
  • identificere behov for certificeringer.

 

Sørg for vedvarende overvågning

Jeres compliance-medarbejdere skal hele tiden følge med og vide, at ændringer kan komme når som helst. Det er vigtigt at følge med i seneste nyt og være på forkant.  

 

Vær velinformeret

Det er ikke bare vigtigt at forstå sanktionerne. Det er også vigtigt, at de medarbejdere, der arbejder med compliance, er orienterede om, hvad der sker på den politiske scene og i forhold til international handel. De skal vide, hvad der sker i verden, da ændringer i geopolitiske forhold kan føre til nye eller ændrede sanktioner.

 

 

 

Sanktioner mod Rusland: Her er din compliance-tjekliste